Одбојкашки савез Републике Српске од свог формирања 1993. године значајну пажњу поклања раду са млађим категоријама. У том циљу у протеклих 23 годину постојања ОС РС организовао је 9 пинирских и 14 кадетских кампова. Кампови су организовани у Плитвицама, Бањи Врућици, Вишеграду, Палама и Требињу.

Рад у до сада одржана 23 кампа узело је око 1900 младих одбојкаша/одбојкашица и око 550 тренера који су се учествујући у раду кампа обучавали за рад са млађим категоријама.

Знања младим одбојкашицама и одбојкашима, поред тренера из Републике Српске преносили су познати одбојкашки стручњаци, а неки од њих су Зоран Гајић, Ласло Лукач, Игор Колаковић, Горан Нешић, Веско Вуковић, Милан Ђурић, док су промотери кампова били познати одбојкаши-ице, освајачи свјетских и европских медаља, Владимир Грбић, Тијана Бошковић, Игор Вушуревић, Сања Старовић, Васа Мијић и други.

Резултат таквог приступа и афирмације рада са млађим категоријама у Одбојкашком савезу Републике Српске имало је за резултат чињеницу да су клубови из Одбојкашког савеза Републике Српске у оквиру такмичења млађих категорија на нивоу Босне и Херцеговине у току протеклих десет година од могућих 60 титула освојили 50.