Одбојкашки савез Републике Српске од свог формирања 1993. године значајну пажњу поклања раду са млађим категоријама. У том циљу у протеклих  30 годинa постојања ОС РС организовао је 28 кампова.

У раду до сада одржаних 28 кампова узело је учешће око  2400 младих одбојкаша/одбојкашица и  око  380 тренера који су се учествујући у раду кампа обучавали за рад са млађим категоријама.

Знања младим одбојкашицама и одбојкашима, поред тренера из Републике Српске преносили су познати одбојкашки стручњаци, а неки од њих су: Зоран Гајић, Ласло Лукач, Игор Колаковић, Горан Нешић, Веско Вуковић, Милан Ђурић, док су промотери кампова били познати одбојкаши-ице, освајачи свјетских и европских медаља: Мишко Кијац, Владимир Грбић, Тијана Бошковић, Игор Вушуревић, Сања Старовић, Васа Мијић и други.

Резултат таквог приступа и афирмације рада са млађим категоријама у Одбојкашком савезу Републике Српске имало је за резултат чињеницу да су клубови из Одбојкашког савеза Републике Српске у оквиру такмичења млађих категорија на нивоу Босне и Херцеговине у току протеклих осамнаест година од могућих 170 титула освојили 128.

Рад кампа је нужно престао у току епидемије COVID-19. Тај прекид је утицао на даљу организацију кампа. Покушаји да се обнови камп били су неуспјешни.

Интерес младих, родитеља и клубова поклоњен је камповима комерцијалног карактера на дестинацијама које су интереснатније за забавни садржај кампа, без обзира што су трошкови више од дупло већи.