Одбојкашки савез Републике Српске основан је 27. марта 1993. године. Тог дана одржана је Оснивачка скупштина Одбојкашког савеза у сали Бански двори у Бањалуци којa је изабрала прво руководство.
Одбојкашки савез Републике Српске је израстао у модерну спортску организацију са комплетном структуром. Данас у оквиру Одбојкашког савеза Републике Српске активно дјелује 63 одбојкашка клуба, од којих у женској 45 и 18 у мушкој конкуренцији, са око 4.000 регистрованих одбојкаша и одбојкашица. У оквиру Савеза дјелују Удружења одбојкашких тренера и Удружење одбојкашких судија.
Сваке године се успјешно организује првенставо Републике Српске, Куп Републике Српске и такмичења млађих категорија. Пионирке и кадети играју по лигашком принципу, док се такмичење у конкуренцији пионира, кадеткиња и јуниора-ки одвија по Куп систему. Побједници у свим категоријама добијају се на финалним турнирима на којима учествује по четири екипе.

Од 1997. године проводи се акција проглашења најбољег одбојкаша-ице Републике Српске којима се на прес конференцијама или на Финалним утакмицама Купа Републике Српске уручују специјална признања и награде.
У оквиру Одбојкашког савеза Републике Српске од 1999. године проводи се акција „Формирајмо одбојкашки клуб“. Савез новоформираним клубовима додјељује спортску опрему, пружа финансијску и стручну помоћ приликом регистрације клуба, обезбјеђује стручну литературу, у првој години женски клубови немају обавезу уплате чланарине и котизацију за такмичење, а за мушке клубове та стимулација се односи на двије године. Службена лица у првој такмичарској сезони за новоформиране клубове обављају службену дужност без наплате таксе.
Клубови из Одбојкашког савеза Републике Српске постижу изузетно запажене резултате у сталним такмичењима Одбојкашког савеза Босне и Херцеговине (видјети такмичење – клубови из ОС РС у ОС БиХ).